mitoz-farmtrans-1

"Standaard software maakt een standaard bedrijf"

 

Theo Bos startte in 1987 zijn eigen transportbedrijf. Na 10 jaar ging hij op zoek naar een partner voor meer continuïteitnom zo nog beter te worden en harder te kunnen groeien. De combinatie met Farm Frites was snel gemaakt en zo ontstond Farm Trans. Vandaag de dag beschikken ze over een "vloot" met 200 trekkers, 300 opleggers en een vaste kern van 60 charters.

"Het is volgens mij niet zo dat iemand die goede software heeft ook een goed bedrijf heeft. Wel is het zo dat een goed bedrijf altijd de juiste software heeft.Theo Bos, directeur - Farm Trans B.V.

Zelf software ontwikkelen

De eerste 10 jaar ontwikkelde de heer Bos zelf de software. "In begin jaren 90 konden wij de concurrenten aftroeven met slimme eigen software. Met onze eigen ontwikkelde access database hadden wij volledige controle over de werkzaamheden, waardoor wij de klanten sneller en beter konden bedienen." Door de groei van het bedrijf was de access database niet stabiel genoeg om het bedrijf te ondersteunen en er werd gekozen voor een standaardoplossing. De heer Bos kwam al vrij snel met de uitspraak "standaard software maakt een standaard bedrijf". Met de standaardsoftware konden zij hun klanten niet beter helpen. "Mijn grootste frustratie was toch wel de enorme hoeveelheid data die het systeem in ging, maar er niet meer uitkwam."

I-TeQ

Al na twee jaar werd gekeken naar een nieuw systeem. Omdat Farm Trans geen standaard bedrijf is, maar juist kijkt naar de extra’s voor klanten waarop continu ingespeeld moet worden, werd het idee van een nieuw standaardsysteem snel overboord gezet. "De heren van I-TeQ kwamen niet zo commercieel over", aldus de heer Bos. "Ze hadden echter wel snel de juiste antwoorden en toonden verreweg de meeste kennis. Sinds 2002 is I-TeQ onze huisleverancier. Ik zie ze vooral als een daadkrachtig bedrijf."

Passende oplossing

Als de software niet naar behoren werkt, wil de heer Bos geen discussies. Hij wil een oplossing horen. Dat dat soms niet in één dag kan, begrijpt hij heel goed. Maar het probleem moet wel begrepen en opgepakt worden. "I-TeQ scoort bij mij een goed cijfer. Zowel op kennis als op daadkracht. Ik vind het erg prettig dat alles bespreekbaar is, zowel positieve als negatieve zaken. Het resultaat is dan ook zeer stabiele software die Farm Trans ondersteunt en ook mogelijkheden biedt die andere bedrijven niet hebben."

Kunt u I-TeQ aanraden?

"Nee, ik zou wel gek zijn, want dan gaan de concurrenten ook met hen werken! Nu serieus, ik adviseer hen van harte. "Tips voor collegaondernemers heb ik wel. Kijk zeker niet alleen naar een standaardpakket, want je loopt het risico een standaard bedrijf met dito marges te worden. Laat je niet gek maken met wat mooie schermen. Let op de juiste details. Dan blijkt gelijk of ze je branche snappen. Kun je gemakkelijk zaken aanpassen, hebben ze kennis, wie maakt de deal en wie is de contactpersoon als je de order getekend hebt. Kom je in een bureaucratische club terecht of in een flexibele? Allemaal vragen die je vooraf moet onderzoeken."

footer-logo